'

Krůtí svíčková




Je jasné, že opravdová svíčková byla, je a bude vždy z hovězího masa. Ale z krůty lze vyrobit velmi chutné jídlo obdobné chuti a při vynechání slaniny i vcelku dietní.



Suroviny:

2 vykoštěná krůtí stehna
2 cibule
2 mrkve
2 petržele
1/2 celeru
4 plátky slaniny
2 lžíce olivového oleje
1 lžíce másla
1 dl smetany
lžička plnotučné hořčice
pepř, sůl
bobkový list
celý pepř
nové koření
2 dl kuřecího vývaru

Postup

Krůtí stehna prošpikujeme slaninou a rozkrájenou polovinou z jedné mrkve. Ostatek zeleniny očistíme a nakrájíme nadrobno. Pekáč vymastíme olejem a chvilku na něm smažíme zeleninu, potom přidáme osolené a opepřené krůtí maso, zeleninu a koření.
Pečeme ve vyhřáté troubě cca 90 minut, až je maso křehké a zelenina velmi měkká. Průběžně podléváme kuřecím vývarem. Ke konci pečeme nezakryté, aby se maso pěkně opeklo.
Vyjmeme maso, naporcujeme jej a uchováme v teple. Z pekáče vybereme pepř, bobkový list a nové koření (na tuto proceduru existuje několik "zaručených" návodů, je například možné během pečení uzavřít koření v čajovém sítku, nebo jednotlivá koření počítat a postupně vylovit všechna - každopádně je třeba, aby ve výpeku žádné koření nezůstalo).
Vypečenou šťávu v mixeru rozmixujeme do jemna, posléze k ní přidáme trochu smetany, hořčici a případně kousemk másla pro spojení chuti. Šťávu ohřejeme, již není nutné ji vařit.
Maso podáváme přelité šťávou, jako příloha jsou asi nejlepší knedlíky, ale jistě se najde i jiná vyhovující příloha.