'

Francouzská kachna




Po delší době jsem dostal chuť na pečenou kachnu a hledal jsem nějaký zajímavý a chutný recept. Tady je jeden, který mne zaujal nejvíce.




Suroviny:

1 kachna asi 2 kg
15 zelených oliv
2 plátky ančovičky (slaná nakládaná ryba)
2 vejce
1 jablko
2 rohlíky
1 dl sladkého silného vína (nejlépe Madeira nebo Portské)
3 lžíce rozinek majoránka, sůl

Postup:

Kachnu opláchneme, pokud má vnitřnosti tak je odstarníme. Vnitřek kachny posypeme solí a majoránkou. Nakrájíme olivy, ančovičky, a jablko, vše na malé kousky. Namočíme rohlíky do vody a vymačkáme. V misce smícháme olivy, ančovičky, jablko, rohlíky a vejce. Vyniklou plnkou naplníme kachnu a zašijeme nebo uzavřeme pomocí špejle. Pečeme ve vyhřáté troubě (200 C) 1.5 - 2 hodiny. Nepodléváme, kachna si sama pustí hodně tuku. Až je kachna měkká vyjmeme ji z trouby a vypečenou šťávu dáme do hrnku (pokud je moc mastná, část oleje vylijeme). Do šťávy přidáme víno a hrozinky a necháme krátce povařit. Kachnu podáváme přelitou šťávou.