'

Játra na kokosu




Tento zajímavý recept mi poslal jeden z Vás - čtenářů kuchařky. Jedná se o netradiční úpravu tradiční suroviny - vepřových jater. Já osobně příliš vnitřnosti nevařím ani nepožívám (pravděpodobně se jedná o trauma, pocházenící z odporně páchnoucí hmoty v hnědé omáčce ze školní jídelny), ale vrámci objektivity jsem zaslaný recept vyzkoušel a musím uznat, že výsledek byl nad očekávání kvalitní a sám jsem si na játrech asi po 10 letech velmi pochutnal. Takže všem, kdo jsou příznivci jater můžu vřele doporučit.




Suroviny:

500g vepřových jater
1 cibule
4 stroužky česneku
4-5 lžic strouhaného kokosu (sušeného)
1 dl sojové omáčky
4 lžíce kečupu
pepř, sůl
1 lžíce oleje

Postup:

Játra omyjeme a nakrájíme na úzké plátky. Smícháme kokos se sojovou omáčkou do řídké kaše. Játra opepříme a namáčíme ve vzniklé kaši tak, aby na ně kokos poněkud přilnul.
Nakrájíme cibuji a česnek na drobno a osmažíme v hrnci na oleji. Přidáme obalená játra a necháme z obou stran osmažit. Přidáme trochu vody, zbytek obalovací kašičky a kečup. Dusíme 20 - 30 minut až jsou játra měkká.