'

Ramínko na červeném víně




Zajímavý a vcelku jednoduchý pokrm. Je zde použito vepřové ramínko, které patří k méně žádaným a tudíž i levnějším masům. Je vcelku libové ale na rozdíl třeba od kýty se musí déle tepelně upravovat a nehodí se na rychlé pokrmy.



Suroviny:

cca 1 kg ramínka
1 cibule
cca 100g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel)
2 stroužky česneku
bobkový list, celý pepř, nové koření, tymián
cca 1/2 litru červeného vína

Postup:

Ramínko ponecháme vcelku, po celém povrchu jej osolíme a opepříme.
V hrnci rozehřejeme olej a lehce na něm zesklovatíme najemno nakrájenou cibuli. Poté přidáme maso a ze všech stran jej opečeme dohněda. Dále přidáme na malé kousky nakrájenou kořenovou zeleninu a spolu s masem ještě chvíli opékáme.
Zalijeme červeným vínem a přidáme veškeré koření a česnek. Dusíme cca hodinu na mírném ohni, dle pořeby otáčíme maso, a pokud se šťáva vyvaří podlijeme vodou.
Až je maso měkké, nakrájíme jej na jemné plátky. Šťávu scedíme a maso podáváme přelité čistou šťávou.
Jako příloha se hodí něco "nasákavého" jako například houskový knedlík, pečivo nebo i polenta.