'

Kotlety v pikantní omáčce




Nejsem si jist odkud tento recept pochází. Našel jsem ho v jdené Britské kuchařce, ale to mnoho neznamená. Britská kuchyně sama o sobě mnoho poživatelných jídel neobsahuje, většina je importovaná z Indie a okolí. Tento recept mi spíš připadá jako Francouzské jídlo. Nicméně ho chci doporučit a to hlavně těm, kdo mají rádi sladkokyselé poněkud rafinované chutě.




Suroviny:
2kg kotlet v celku
1 konzerva anannasu - asi 250g
1 lžíce tmavého cukru
1 lžíce mearmelády - nejlépe rybízové
1 lžíce hladké mouky
1 lžička mletých hořčičných semínek
1 kostka bujonu
2 lžíce vinného nebo bylinkového octa

Postup:

Kotlety ponecháme v celku, jenom je na horní části nařízneme asi 2 cm do hloubky. V misce rozmícháme šťávu z konzervovaného ananasu, tmavý cukr, hořčičné semínko a asi 3 dl vody. Tímto maso přelijeme a dáme do vyhřáté troby péct. Pečeme asi 1 1/2 - 2 hodiny, často přeléváme šťávou, můžeme i občas obrátit v pekáči. Posledních 30 minut pečeme bez přikrytí.
Po vyjmutí masa z trouby slijeme vypečenou šťávu do kastrolku, přidáme ocet, kostku bujonu ,rozmícháme mouku a přidáme na malé kousky nakrájený ananas. Necháme chvíli povařit až omáčka zhoustne. Maso podáváme přelité omáčkou, vhodná příloha je dušený květák. Maso lze také po vychladnutí a odležení ve šťávě podávat jako studený pokrm se salátem.