'

Grilovaná játra ve slanině




Zde uvádím další z játrových receptů. Abych se přiznal jak došlo k tomu, že najednou uvádím dva recepty z jater, když doposavad jsem žádný nenapsal. Důvod je prostý. Jak jsem psal již u předešlého receptu (játra na kokosu) nejsem veliký příznivec vnitřností. Nicméně minulý recept jsem dostal poštou od čtenáře, zdál se mi zajímavý a tak jsem jej vyzkoušel. Protože jsem nakoupil moc jater, přemýšlel jsem, jak je zpracuji a vzpoměl jsem si na jiné jídlo, které jsem před časem viděl v restauraci.




Suroviny:

500g jater
200g anglické slaniny nakrájené na plátky
4 lžíce sojové omáčky
pepř
různé voňavé koření (například Provensálské)

Postup:

Játra nakrájíme na silnější plátky a z nich potom na proužky přibližně čtvercového průřezu. Opepříme a okořeníme voňavým kořením. Vložíme do porcelánové misky a prolijeme sojovou omáčkou. Necháme asi 3 hodiny odležet v chladnu.
Po odležení játra vyjmeme a každý kousek zabalíme do plátku slaniny. Jednotlivé kousky zajistíme proti rozvinutí párátkem nebo s mezerami napichujeme na ražniči jehlu. Grilujeme asi 10 - 15 minut, nejlépe na dřevěném uhlí.