'

Zapečené medailonky s omáčkou Mornay




Další lahodný recept z Francouzské kuchyně. Pokud máte rádi lahodná, křehké vepřové medilonky v zajímavé úpravě, jste na správném místě. Jako výchozí surovinu je možno použít kvalitní kýtu na řízky, ale úplně nejlepší je pokrm z panenské. Omáčka Mornay na první pohled vypadá poněkud složitěji, ale nelekejte se, nic to není. Jako příloha se hodí vařené brambory nebo toasty.




Suroviny:
500g řízků nebo panenské pečeně
250g žampionů
1 malá plechovka rajského protlaku
trocha oleje
lžíce másla
2 dl smetany
Pepř, sůl
3 žloutky
2 lžíce másla
worchester
100g strouhaného Ementálu
lžíce citronové šťávy
2 lžíce mouky
1/4 litru mléka

Postup:

Maso naklepeme, osolíme, opepříme a na oleji s máslem prudce opečeme. Pak na tom samém oleji opečeme žampiony. Přidáme k nim smetanu a protlak a chvíli dusíme. Maso vyskládáme do zapékací misky a přlijeme houbami s omáčkou.

Omáčka Mornay
Ve vodní lázni šleháme mléko, žloutky, rozpuštěné máslo, asi lžičku worchesteru, sýr, mouku, pepř a sůl až omáčka zhoustne. Pak přidáme citronovou šťávu a navršíme omáčku na medilonky v zapékací misce. Zapékáme až povrch omáčky zrůžoví.