'

Mascarpone, například s piškotem ...




Jedná se o další "sladkou tečku" pocházející z Italské kuchyně. Mascarpone je v podstatě tvaroh, v tomto případě dochucený a posléze podávaný v kombinaci například s piškoty nebo s ovocem.



Suroviny:

2 ks sýra Lučina
2 vaječné žloutky
1/2 lžíce vanilkového cukru
1 lžička citronové šťávy
1 lžička Rumu
1 smetana ke šlehání

Postup:

Nejdříve rozetřeme žloutky s cukrem do jemna. Potom (ručně nebo v mixeru) ušleháme dohromady Lučinu, žloutky s cukrem, citronovou šťávu a rum.
Zvlášť ušleháme šlehačku a potom ji opatrně vmícháme do vzniklé hmoty.
Mascarpone lze využít na mnoho způsobů, například je možné jej nalít do nízké koláčové piškotové formy s okraji, která se běžně prodává v trvanlivé úpravě. Takto vzniklý koláč nechámo odležet alespoň 2-3 hodiny a pak jej podáváme nazdobený například ovocem a šlehačkou.
Další možnost je podávat Mascarpone samotné s ovocem povařeným ve sladké vodě.