'

Tiramisu s čokoládou




Další ze zatím mála uvedených sledkostí je Italského původu a je jím Tiramisu. Několikrát jsem tento lahodný pokrm jedl v nělaké Italské restauraci, ale nikdy jsem netušil, že jeho příprava zase není až tak složitá ... no posuďte sami.




Suroviny:

1 žloutek
40g vanilkového cukru
1 lžíce strouhané citronové kůry
(nejlépe čerstvé)
1/5 dl smetany ke šlehání
40g hořké čokolády
125g lučiny
cukrářské piškoty
trocha sladkého dezertního vína

Postup:

Vejce s cukrem našleháme v misce a přidáme citronovou kůru. V hrnci ohřejeme polovinu smetany a rozpustíme v ní čokoládu. Smícháme se žloutkem a s lučinou. Do mělké misky dáme po dně cukrářské piškoty, které pokapeme vínem. Na ně navršíme vytvořenou hmotu a necháme asi 2 hodiny odležet. Před podáváním ozdobíme zbytkem smetany, kterou ušleháme, osladíme a případně posypeme kakaovým práškem.