'

Dauphinské brambory




Zde se jedná spíše o chuťově bohatou přílohu, která ovšem může sama o sobě sloužit jako jednoduché jídlo. Jako příloha se například výborně hodí ke gratinovaným pokrmům.




Suroviny:

5-6 velkých pěkných brambor
asi 200g strouhaného sýra
1 stroužek česneku
50 g másla
1 smetana
trocha mléka
muškátový oříšek
pepř, sůl

Postup:

Velkou zapékací misku nebo pekáček vytřeme kouskem másla a rozetřeným česnekem. Brambory nakrájíme na plátky a položíme do pekáčku jednu vrstvu. Tu osolíme, opepříme, okořeníme muškátovým oříškem a bohatě zasypeme sýrem. Takto postupně střdáme vrstvy brambor a sýra. Poslední musí být vrstva sýra. Na ní ještě poklademe plátky másla, zalijeme smetanou a trochou mléka.
Mléko je možno nahradit i masovým vývarem - chuť se trošku změní. Pekáček zakryjeme a pečeme v troubě asi 40-50 minut.