'

Pečená či grilovaná orientální kachna




Velmi chuťově bohatý recept na kachnu. Jedná se údajně o jídlo dle čínské receptury, každopádně výsledek je velmi zajímavý a to ať kachnu pečete v troubě nebo grilujete na otevřeném grilu.



Suroviny:

1 kachna, můžou být i 4 stehna či jiná kombinace
1,5 dl sojové omáčky
2 lžíce medu
2 lžíce sezamového oleje (pokud není k dispozici, stačí jiný)
1 stroužek česneku
plátek čerstvého zázvoru
1 malá cibule
2 "hvězdičky" badyánu
1 vrchovatá lžička celého bílého pepře
1 vrchovatá lžička fenyklových semínek
5-6 celých hřebíčků
kousek celé skořice
lžička sezamových semínek (pouze v případě, že není k dispozici sezamový olej)

Postup:

Kachnu očistíme, zbavíme tuku, opláchneme a osušíme papírovým ubrouskem.
Připravíme marinádu - veškeré koření "nasucho" osmahneme na teflonové pánvi až zavoní, potom jej rozdrtíme v hmoždíři nebo umeleme v mlýnku na koření. Rozmačkáme česnek, cibuli a zázvor jemně nakrájíme nebo také rozmačkáme. Smícháme sojovku s medem a s polovinou oleje. Přidáme česnek, cibuli, zázvor a veškeré rozdrcené koření. Marinádu dle chuti dosladíme, případně "přiostříme" troškou chilly. Kachnu naložíme do marinády, nejlépa na 24 hodin, občas otočíme a potíráme.
Marinovanou kachu pečeme na grilu nebo v troubě na vyšší teplotu. Pokud je na otevřeném grilu, vložíme pod ní nádobu na tuk, aby nestékal do žhavého uhlí. Pokud pečeme v pekáči, kachnu podložíme aby neležela ve vyškvařeném tuku. Při pečení občas potíráme olejem, až povrch zhnědne a je křupavý.
Zbylou marinádu scedíme a dáme chvilku povařit. Je vhodné ji naředit vývarem nebo bílým vínem dle chuti.
Kachnu podáváme společně s omáčkou z povařené marinády.