'

Kachní ragú




Další ukázka toho, že italská kuchyně není založena jenom na pizze a na špagetách. Toto ragú je úplně nejlepší, pokud je k dispozici maso z divoké kachny - mimochodem zvěřina je v italské "nepřímořské" kuchyni zastoupena velmi bohatě. Takže ideální je kachna divoká, ale ani maso z kachny domácí není k zahození, pokrm je chuťově dosti bohatý a i maso z domácí kachny, které není tak výrazné jako z divoké kachny poněkud "rozdivočí". Jako příloha se hodí buďto těstoviny (nějaké širší nudle, např. tagliatelle), ale k zahození není ani brambor nebo bramborový knedlík.



Suroviny:
asi 300 g kachního masa bez kostí a bez kůže
2 cibule
2 mrkve
1 stonek řapíkatého celeru
bobkový list
hřebíček
pepř celý
muškátový oříšek
100 g šunky, ideální je tmavá parmská
4 rajčata
mouka
1/2 litru suššího červeného vína, např Cabernet sauvignon
100 g loupaných mandlí
1/4 litru masového vývaru

Postup
Cibuli, mrkev, celer a šunku nakrájíme na malé kousky. Na těžké pánvi rozehřejeme olej, vložíme na něj zeleninu a šunku, přidáme cca. 3 bobkové listy, 2 hřebíčky a 10zrnek pepře a opékáme při nižší teplotě, až směs hezky voní.
Vyjmeme z pánve, přidáme ještě trošku oleje a kachní maso nakrájené na kousky opékáme na oleji cca 5 minut až začne hnědnout. Potom přidáme oloupané mandle a ještě chvíli smažíme, aby se i mandle zbarvily. Potom směs zaprášíme moukou a po chvíli podlijeme červeným vínem. Dále přidáme osmahlou zeleninu s kořením a šunkou a spařená, oloupaná rajčata, která předtím zbavíme jader.
Asi po 15 minutách přidáme vývar a dusíme ještě asi 20 minut, až je omáčka pěkně hustá. Potom dochutíme hrubě mletým pepřem a čerstvě nastrouhaným muškátovým oříškem.
Pokrm je samozřejmě možné servírovat ihned, ale nejlepší chuť má druhý den, kdy se se všechny chutě rozleží a zjemní.