'

Krůtí maso Bakonyi




Pamětníci si možná ještě vzpomenou na maďarské konzervy Bakonyi, které se k nám kdysi dovážely. Patřily podle mého názoru mezi několik málo použitelných konzerv na našem trhu a já osobně jsem je měl docela rád. Nevím už z jakého masa se vyráběly, ale chuť byla jemně smetanová.
Po delší době jsem na ni narazil v jedné restauraci v Bratislavě, kde jsem si právě krůtí prsa Bakonyi objednal a tuto omáčku si znovu připomenul. Jako příloha se hodí např. rýže nebo knedlík, ale v kombinaci s haluškami ve mne to jídlo zanechalo velký dojem.



Suroviny
1 kg krůtích prsou
200 g slaniny (lepší je tučnější slanina)
2 cibule
2 dl smetany
sladká paprika
cca lžíce bílé jíšky

Postup
Maso rozdělíme na 3-4 kusy. Zhruba 2/3 slaniny nakrájíme na proužky, kterými maso prošpikujeme. Zbytek slaniny nakrájíme na malé kostičky. Cibuji nakrájíme najemno.
Ve větším hrnci necháme rozpustit nakrájenou slaninu na trošce oleje, přidáme cibuli a pozvolna opékáme. Až cibule začne hnědnout, zasypeme ji 2-3 vrchovatými lžičkami sladké papriky (paprika zde tvoří chuť celého pokrmu, proto s ní nešetřete). Necháme chvilku zasmažit a přidáme maso. To necháme chvilku po všech stranách opékat, aby pokrm dostal správnou chuť. Potom zalijeme vodou a osolíme (zde je možno místo vody a soli použít drůbeží vývar).
Dusíme na mírném ohni cca hodinu, až je maso měkké. Potom přidáme smetanu a jíšku a necháme ještě cca 15 minut povařit aby se všechny chutě spojily.