'

Kachní roláda




Toto je recept, který mne zaujal svou nobvyklostí, na první pohled až nesmyslností. Nacpávat kachnu nudlema s paprikou a péct to jako roládu nevypadá na první pohled jako dobrý nápad. Opak je ale pravdou - těstoviny a papriky krásně zjemní mastnost kachního masa a výsledek opravdu stojí z pokus. Jenom je trošku problém s tou vykoštěnou kachnou, občas je možné se dohodnout v řeznictví, šikovnější si poradí sami ... (já se dohaduji v řeznictví).



Suroviny
1 vykoštěná kachna (je možno použít i 2 ks kachních prsou, ovšem vcelku i s kůží)
100g delších těstovin (nejlepší jsou nějaké nudle, např tagliatelle, možné je použít i špagety. Hezky vypadá pokud se použijí vícebarevné těstoviny, např směs normálních a zelených - špenátových)
2 barevné papriky (nejlépe červená a žlutá)
1 menší cibule
1 vejce
čerstvá šalvěj - cca 2 vrchovaté polévkové lžíce
čerstvá bazalka - cca 2 vrchovaté polévkové lžíce
alobal - cca 4 metry

Postup
Nadrobno nakrájenou cibulku lehce osmažíme na oleji, přidáme na proužky nakrájené papriky a po chvilce i těstoviny uvařené al dente. Vše chvíli podusíme a sundáme z ohně. Osolíme, opepříme a vmícháme rozmíchané vajíčko.
Alobal přeložíme na 4x a rozložíme na něj vykoštěnou kachnu kůží dolů tak, aby ležela hned od kraje metrového pásu. Po krajích musí zůstat alespoň 10 cm na každé straně. U kachny je podstatné dosáhnout toho, aby byla vrstva masa co nejrovnoměrnější - není to vúbec jednoduché, je například potřeba naříznout prsní svaly a rozlořit je do míst, kde osvalení není tak mohutné.
Rozloženou kachnu osolíme, opepříme a posypeme nahrubo pokrájenou mátou a bazalkou. Navrch rozložíme směs těstovin a zeleniny tak, aby se celá kachna dala zatočit do rolády (není nutně potřeba dělat několikrát zatočenou roládu, stačí aby maso obklopilo náplň).
Kachnu zabalíme a začneme pomalu obalovat alobalem a to tak, že vždy zabalíme maso o kousek dále a alobalem jej utahujeme. Alobal, který přebývá na krajích vždy zakroutíme, aby roláda hezky těsnila. Výsledkem by měla být pevná rovnoměrná rulička rolády, utažená alobalem.
Roládu dáme péct do pekáčku do předehřáté trouby cca na hodinu. Potom alobal sejmeme a necháme opéct kůrku.
Roládu podáváme nakrájenou např. s vařeným bramborem, ale vhodná je i dušená zelenina.