'

Vepřová pečeně na tmavém pivě




Tento recept mne zaujal svou nápaditostí, co se týká úpravy pečeného vepřového. Je to tak trošku obdoba našeho vepřo, knedlo, zelo, ale chuťově se jedná o zcela jiný pokrm. Také díky použití většího množství zeleniny při přípravě se dosti sníží tučnost vepřového masa.



Suroviny

1 kg vepřového na pečení, nejlépe krkovičky
2 cibule
2 mrkve
2 petržele
1 malý celer
cca 10 menších brambor
1/2 hlávky bílého zelí
1 tmavé pivo
rajský protlak
hladká mouka

Postup
Maso osolíme, opepříme, posypeme kmínem a dáme do vyhřáté trouby péct. Mezitím očistíme 1 cibuji a veškerou kořenovou zeleninu a vše nakrájíme na kousky (nemusí být ani moc malé, zelenina se po vypečení vyhodí). Po cca 1/2 hodině přidáme k masu veškerou zeleninu, podlijeme 1/2 tmavého piva a za občasného přelévání šťávou pečeme do měkka (ještě alespoň hodinu).
Zatímco se peče maso, nakrájíme druhou cibuli (spíše menší) najemno a dáme spěnit na olej. Po chvíli přidáme najemno nakrájené zelí, podlijeme, osolíme, okmínujeme a necháme podusit. Když je zelí měkké, okyselíme jej troškou octa a kdo chce, může jej zahustit troškou jíšky.
Asi 1/2 hodiny před tím, než je maso upečené přidáme k němu oloupané brambory (pokud jsou větší tak je rozkrojíme na menší kousky). Maso i brambory během pečení bohatě přeléváme výpekem.
Když je maso hotové vyjmeme jej ze šťávy, naporcujeme a odložíme v teple společně s upečenými bramborami. Šťávu scedíme. V menším kastrolu chvíli podusíme samotný rajský protlak, po chvíli k němu přidáme scezenou šťávu a zbytek tmavého piva. Chvíli povaříme a zahustíme trochou jíšky.
Maso podáváme s brambory a se zelím, přelité šťávou.