'

Pečený zabíjačkový guláš




Toto je jeden z těch receptů, které existují v mnoha variantách a to podle toho, odkud pochází kuchař. Někde se guláš ze zabíjačky nedělá vůbec, někde se dělá normálně dušený a někde se peče. Každopádně je to velmi zajímavá úprava a dá se samozřejmě použít i mimo zabíjačky, suroviny jsou celkem normální. Při zabíjačce je ovšem ta výhoda, že se guláš dělá v podstatě ze zbytků.



Suroviny

cca 2 kg vepřového masa - při zabíjačce se použijí odřezky, jinak je vhodné jakékoliv tučnější maso, například krkovice.
1 kg vnitřností - játra, ledvinky
1 kg cibule
1/2 dl rajského protlaku
1 lžíce plnotučné hořčice
sladká paprika
pepř, sůl, kmín
5 stroužků česneku
lžíce sušené majoránky

Postup

Nadrobno nakrájenou cibuli osmažíme na oleji, až začne hnědnout. Posypeme cca 2 lžícemi sladké papriky a ještě chvilku smažíme, až paprika zavoní. Poté přidáme rajský protlak a hořčici a chvilku podusíme.
Přidáme na malé kousky nakrájené maso a vnitřnosti, osolíme opepříme, přidáme kmín a vše vložíme v hlubokém pekáči do vyhřáté trouby (cca 200 stupňů). Pečeme cca 2 hodiny a podle toho, kolik si maso pustilo vlastní šťávy podléváme tak, aby vždy všechno maso bylo ponořené ve šťávě. Na podlití můžeme použít vodu nebo raději vývar.
Poslední cca 1/2 hodiny pečeme nazakryté, aby guláš dostal lepší chuť.
Asi 10 minut před koncem vmícháme rozmačkaný česnek. Nakonec vyjmeme z trouby a vmícháme majoránku.