'

Sladkokyselá krůta na houbách




Velmi nápadité jídlo. Našel jsem je kdysi v nějaké britské kuchařce, ale opravdový původ netuším. Nicméně se jedná o velmi zajímavou úpravu krůtích stehen na zelenině a houbách. Takže nezbývá, než to vyzkoušet.



Suroviny

2 krůtí stehna, je možno použít i stehenní řízky, ale ty je nutno stáhnout potravinářským provázkem do rolky, aby byly kompaktní.
300 g lesních hub - nejlépe tužších, jako je liška, hlíva nebo čirůvka
2 menší mrkve
2 řapíky řapíkatého celeru
3 stroužky česneku
asi 15 kuliček celého pepře
2 lžíce medu
1 lžíce hořčice, buďto Dijonské nebo naší plnotučné
1 lžíce bazalkového octa (acceto balsamico)
4 bobkové listy
2-3 dl bílého vína
sůl, pepř, olivový olej

Postup

Houby nakrájíme na vštší kusy, mrkev, celer a česnek naopak na velmi jemné plátky. Na pánvi na oleji mírně osmahneme houby, mrkev, celer, česnek a kuličky pepře. Stačí smažit jen velice krátce, aby celá směs zavoněla a spojily se chutě. Osmahlou směs rozprostřeme na dno pekáče.
Z medu, hořčice a octa vytvoříme kašičku (je dobré med poněkud ohřát, aby se rozpustil a lépe se smíchal s ostatním ingrediencemi). Kašičkou potřeme stehna ze všech stran a položíme je na směs rozprostřenou v pekáči. Navrch přilípneme na každé stehno 2 bobkové listy.
Maso pečeme nejdříve nezakryté cca 1/2 hodiny ve vyhřáté troubě. V polovině jej otočíme, aby získalo hnědou barvu ze všech stran. Posléze maso podlijeme bílým vínem a zakryté pečeme doměkka. Průběžně obracíme. Pokud se vypeče moc tekutiny, doplníme ji vývarem nebo opět bílým vínem.
Podáváme maso přelité šťávou. Tu je možno zanechat tak jak je po pečení nebo přecedit, aby v ní nebyly zbytky zeleniny. Jako příloha se hodí brambory, polenta nebo i bramborový knedlík, případně bramborové noky.