'

Opilá vepřová pečeně




Zajímavý a vcelku jednoduchý recept na chutnou úpravu vepřového masa. Maso se sice celkem dlouho připravuje, ale většinou se jenom samo dusí bez pomoci kuchaře.



Suroviny

1-1,5 kg vepřového masa, nejlepší z plece nebo z kýty
2 menší mrkve
cca 2 lžíce hladké mouky
1 dl grappy nebo jiné ovocné pálenky
2-3 dl suchého bílého vína
2 bobkové listy
hrst nakrájené petrželky
pepř, sůl, olivový olej

Postup

Mrkev nakrájíme podélně na čtvrtiny. Ostrým, tenkým nožem uděláme do masa díry a prošpikujeme maso špalíky mrkve. Potom celý kus masa pevně stáhneme potravinářským provázkem.
Vybereme hrnec s pevným dnem, do kterého se maso tak akorát vejde a rozehřejeme v něm olej. Maso obalíme ze všech stran v mouce a na oleji opečeme dohněda.
Přidáme grappu, víno, bobkové listy a petržel. Pevně přiklopíme pokličkou a na mírném plameni dusíme cca 2,5 hodiny. Občas zkontrolujeme, pokud se omáčka moc vyvaří, doplníme troškou vody nebo vývaru.
Když je maso měkké, vyjmeme jej z hrnce a nakrájíme na plátky. Pokud je omáčka řídká, necháme ji ještě chvíli vyvařit.
Podáváme plátky masa přelité omáčkou. Jako příloha jsou vhodné vařené brambory, vařená zelenina nebo např. Dauphinské brambory.